Sosyal Medya

Dünya

Biden Venezuela’yı görüşüyor

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Venezuela'daki sorunun aşılması için Şili'de Latin Amerikalı liderlerle görüşüyor. Üçüncü bir ülkenin ülkedeki sorunun aşılması için arabuluculuk yapması gündemde.



Åžili'de Latin Amerika ülkeleri liderleriyle bir araya gelen ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden, son bir aydan beri yönetim karşıtı gösterilere sahne olan Venezuela’daki durumu çözüme kavuÅŸturmak amacıyla görüÅŸmeler yapıyor.

Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, Biden’ın, Åžili CumhurbaÅŸkanı Michelle Bachelet’in göreve baÅŸlama törenine katılmak amacıyla bulunduÄŸu Åžili’deki görüÅŸmelerde, Venezuela’daki “zor duruma" çözüm bulunmasını saÄŸlamak için, adı verilmeyen üçüncü bir ülkenin arabulucuÄŸu da dahil olmak üzere çeÅŸitli konuların gündeme geldiÄŸini söyledi. 

Yetkiliye göre, Biden görüÅŸmelerde,  demokrasinin sadece seçimlerden ibaret olmadığını, insan hakları ve gösteri hakkına da saygı gösterilmesi zorunluluÄŸunun bulunduÄŸunu vurguladı. Biden, Latin Amerika ülkeleri liderlerine ayrıca bu hafta içinde Åžili’deki El Mercurio gazetesinde yayımlanan sözlerinin arkasında durduÄŸunu söyledi. 

Gazetede yer alan demecinde Biden, Venezuela hükümetinin, ‘hiçbir resmi yetkilleri olmadığı halde suçla mücadele ettiÄŸini iddia eden silahlı örgütleri’ barışçıl göstericilere karşı kullandığını ima etmiÅŸti. Biden ayrıca Venezuela hükümetini, ABD’nin gösterilerle ilgisi bulunduÄŸu yönünde ‘haksız ve saçma komplo teorileri uydurmakla’ suçlamıştı.

Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, Biden’in gazetede yer alan sözlerini, “15 yıl içinde yapılmış 18 seçimde halkın desteÄŸini almış saÄŸlam bir demokrasiyi” yıkmaya çalışan, muhaliflere arka çıkan bir ülke olmakla itham ettiÄŸi ABD’den gelen “saldırganlık” olarak nitelemiÅŸti.

Biden’ın gazetede yer alan sözlerinin ardından Maduro, Åžili'ye gitme planlarını iptal ederek törende Venezuela’yı temsil etme görevini  DışiÅŸleri Bakanı Elias Jaura'ya vermiÅŸti.

Arjantin DışiÅŸleri Bakanı Hector Timmerman, Güney Amerika Devletleri BirliÄŸi’ne (UNASUR) üye ülkelerin dışiÅŸleri bakanları olarak bugün Åžili’de bir araya gelerek, Jaura’nın bu konudaki görüÅŸlerini dinleyeceklerini belirtti. Timmerman, Venezuela hükümetini, bu ülkenin ‘darbe planlayıcıları’ olarak  nitelediÄŸi güçlere karşı desteklemek için harekete geçme konusunu görüÅŸeceklerini söyledi.

‘En az 20 kiÅŸi öldü’

Venezuela’da bir ayı aÅŸkın süredir yönetim karşıtı gösterilerde Maduro yandaşı ve karşıtı en az 20 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Son olarak, 6 Mart PerÅŸembe akÅŸamı yaÅŸanan olaylarda iki kiÅŸi ölmüÅŸtü.  

'ABD'nin yarattığı savaş'

Venezuela'da siyasi kargaÅŸa, 14 yıl boyunca baskıcı bir yönetim izleyen Hugo Chavez'in son döneminde baÅŸlamıştı. 5 Mart 2013'te kanserden ölen Chavez'in yerine 15 Nisan 2013'te yardımcısı Nicolas Maduro seçildi. Ancak Maduro, uyguladığı politikalar, yüksek enflasyon ve artan ÅŸiddet olayları nedeniyle eleÅŸtirilerin hedefinde. 

Venezuala'da geçen yıl enflasyon yüzde 56'ya yükselmiÅŸti. Devlet BaÅŸkanı Maduro, ABD yönetimi öncülüÄŸünde ülkesine karşı ekonomik savaşın olduÄŸunu öne sürmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.